Menestyvät järjestöt -podcastin vieraana oli Finnish Consulting Group FCG:n henkilöstöjohtaja Matias Komulainen. Podcast-jakson voit kuunnella Spotifyssa.
Matias on henkilöstöjohtaja reilun parinkymmenen vuoden kokemuksella – humanisti ja bisnesammattilainen, innokkaasti mökkeilevä kaupunkilainen sekä onnellinen aviomies. Lisäksi hän on Menestyvät järjestöt– tapahtuman pitkäaikainen fani ja vuoden 2017 tapahtuman pääluennoitsija. Katso Matiaksen luento >>
Mitä elementtejä näet työyhteisön hyvänä pitämiseen?
Jo halu pitää työyhteisöä hyvänä korostaa, että siellä on paljon hyvää, josta kannattaa huolehtia. Tulevaisuusulottuvuus on tärkeä: kuinka ennakoimme sitä, että haluamme pitää asiaa hyvänä?
Hyvänä pitämistä hellittelyn merkityksessä ei yleensä liitetä työyhteisöön, mutta kysytäänpä itseltämme ”miksi ei?”. Työ ja työyhteisö ovat meille monille niin iso osa elämää ajankäytöllisesti ja energiankäytöllisesti, että pieni hellittelykin on paikallaan.
Kuinka ollaan läsnä työyhteisön tekemisessä ja arjessa?
Hyvänä pitämiseen keskittymistä, hellittelyä ja huolenpitoa tarvitaan tulevaisuuden visioinnissa, jotta ihmiset eivät pelkää eteenpäin katsomista. Työyhteisön johtamiseen kuuluu työyhteisön jäsenten osaamisen tunteminen ja sen tietäminen, mitä kukin kykenee tuomaan yhteiseen tekemiseen. Matias haastaa työyhteisöjä miettimään miten voisi vähentää ”raskaan energian” käyttöä.
Jos työssä olisi enemmän hyvänä pitämistä ja hellittelyä, auttaisiko se paremmin hankalissa tilanteissa? Tuntuuko kiusalliselta käyttää tällaisia sanoja? Jos tuntuu, mistä se kertoo?
Johtajuuden näkökulmasta: mitä pitäisi tehdä?
Johtajuuden peruskysymys on saako ihminen työssä vastetta, joka kertoo hänelle, että hän osaa, saa aikaan ja kuuluu joukkoon? Johtajuus on asioiden aikaansaamista tähän peruskysymykseen vastaamalla.
Tärkeää on nähdä johtajuuden paikat muodollisista rooleista riippumatta. Joskus johtajuutta on todeta, että nyt pitää tehdä näin. Useimmiten se on sen määrittämistä, miten ja keiden toimesta kulloinenkin tehtävä tulee parhaiten hoidetuksi. Siitä huolehtimista, että työyhteisön jäsenet luottavat itseensä, nauttivat osaamisestaan ja kokevat saavansa aikaan asioita, jotka heijastavat ponnistuksia ja ne noteerataan yhteisön toimesta.
Hyvää johtajuutta on kyetä kulkemaan toisten rinnalla, antaen sekä rakentavaa että vahvistavaa palautetta.
Johtajuuteen kuuluu myös luoda aktiivisesti edellytyksiä sille, että yhteisö prosessoi siinä olevia asioita ja pysyy hyvänä. Pitää itseään hyvänä. Meillä on kaikilla tarve kokea kuuluvamme porukkaan. Itsenäisimmälläkin meistä on tarve saada arvostusta, olla tervetullut ja pidetty jäsen työyhteisössä. Johtajuuteen kuuluu luoda edellytyksiä jäsenyyden ja kuulumisen kokemuksille kaikille työyhteisössä.
Työntekijyys
Työntekijyyden ytimessä on itsekäs motiivi olla yhteisöllinen. Tee asioita, jotka tekevät työstä itsellesi parempaa.
Motivoi itseäsi olemaan aloitteellinen yhteisön jäsen omalla tavallasi: tee aloite kahvihetkistä, kävelypalavereista, yhteisistä tapaamisista. Kun työyhteisön jäsenet ovat aloitteellisia yhteisöllisyyden hyväksi, se parantaa koko työyhteisöä.
Usein emme osaa arvostaa sitä osaamista ja sitä yhteisöä, joiden varassa saamme asioita aikaan.
Olemme kovin toimenpide- ja tehtäväorientoituneita. Oman motivaation ja hyvinvoinnin kannalta on tärkeää osata pysähtyä itsekseen, kollegan kera tai esimiehen kanssa pohtimaan omaa osaamista ja yhteisön merkitystä, jotta tasapaino työn tyydyttävyyden ja työyhteisön tarpeiden kanssa on kunnossa.
Kannata muutosta
Se mikä on tällä hetkellä hyvää, paranee ajan kuluessa vielä lisää. Helposti vastustamme muutosta, vaikka sen sijaan kannattaisi miettiä:
Miten totuttua parempi tulevaisuus olisi mahdollinen?
Se mikä työyhteisössämme on nyt hyvää, on parempaa kuin joskus aikaisemmin – näin tulee käymään tulevaisuudessakin. Prosessoikaa kuinka tämä hyvä työyhteisö voi parantua entisestään tulevaisuudessa? Kuinka tämä kaikki vaikuttaa meidän kokonaishyvinvointiimme?
Kun työ on palkitsevampaa, saamme myös paljon enemmän energiaa myös omaan vapaa-aikaan ja perheelle.
Järjestöissä on syytä yhteisöylpeyteen
Järjestöissä kuulumisen ja toimimisen perusteet ovat vielä moninaisemmat kuin useimmissa muissa yhteisöissä.
Tekee hyvää kysyä, kuinka meidän järjestömme tavoite koskettaa minua ja meitä, millaisella sanoituksella, mitä tässä ajassa tapahtuu ja kuinka luodaan tavoitteet yhdessä? Millainen sanoitus vetää meitä eteenpäin?
Yhteisön hyvänä pitämisen konkreettinen muoto voi olla esimerkiksi kävelypalaveri, jolla on sopiva tavoite. Mikä esimerkiksi murrosaikojen jälkeen tai pitkän erossaolon jälkeen olisi tavoite, joka meidän toimintaamme motivoi? Jutelkaa kävellessä aiheesta ja vertailkaa sanoituksia.
Rohkaiskaa toisianne löytämään uusia näkökulmia ja uusia ideoita. Ravistautukaa irti vanhoista tottumuksista ja muistuttakaa toisianne, että nykyhetkeä parempi tulevaisuus on mahdollista ja te voitte rakentaa sen yhdessä.
Miten järjestö menestyy?
Kuuntele podcast-jakso Spotifyssa. Jatketaan keskustelua Twitterissa @Menestyvat
Tutustu Radical Soulin työhyvinvointipalveluihin >>